Extreme long distance pigeons
Duivinnen direct na laatste vlucht allemaal op 1 hok en in kleine bakjes
Enkele dagen na de laatste vlucht uit Perpignan worden de nesten van de vliegduivinnen afgebroken en gaan de geslachten uit elkaar. Van iedere nestbak wordt met behulp van een inzetstuk drie kleine bakjes gemaakt. De jaarling duivinnen die hetzelfde weekend Bourges II gevlogen hebben worden enkele dagen na hun vlucht op datzelfde hok geplaatst.En van zodra de jonge duivinnen paarlust vertonen gaan ook die naar dat hok.
Makkelijker kan het niet meer worden: jonge, jaarling en oude duivinnen allemaal op 1 hok.
Weduwnaars beginnen een week na Perpignan aan eerste van twee nesten
De oude weduwnaars worden de week na Perpignan gekoppeld en de jaarlingen die Bourges II gevlogen hebben krijgen dan voor de eerste maal een nestbak en duivin.
Ze mogen tweemaal 10 dagen broeden en de eieren van de toppers of grote beloftes worden onderlegd bij voedsterkoppels.
Zo rond 22 september zitten de geslachten gescheiden en dat blijft zo tot de koppeling in het voorjaar op 15 april.
Gratis weerstand + gratis zuurstofkuur erbovenop
Bij thuiskomst van hun laatste vlucht krijgen zowel duivers als duivinnen enkel electrolyten in het drinken, en verder niets. De drinkpotten worden daarna enkel nog bijgevuld maar niet meer uitgekieperd of geschrobd. Alle duiven kunnen permanent over en weer van hok naar volière en omgekeerd. Alles in het teken van ‘weerstand kweken’.
Duivers en duivinnen gaan vanaf nu ook om de andere dag buiten, weer of geen weer. In de rui gebeurt dat vrij, met open hok. Eens de rui voorbij wordt dat verplichte oefening.
Dat om beurten uitlaten wordt aangehouden tot de koppeling voor het nieuwe seizoen, waardoor eigenlijk direct kan begonnen worden met het wegbrengen van de duiven.
Kweken van april tot eind september
Het nieuwe seizoen start met de koppeling van de nestduivinnen op 1 april. e eitjes van de meest beloftevolle worden telkens onderlegd bij voedsterkoppels. De weduwnaars komen samen op 15 april en na 10 dagen broeden gaan ze op weduwschap. Ook hier worden de eitjes van de beloftes onderlegd bij voedsterkoppels. Opleren gebeurt ondertussen in grote stappen want half mei zitten ze al in Vierzon (450km). De kwekers bij vader Hubert zijn vanaf half april voor mij beschikbaar en ook hier wordt danig onderlegd bij voedsterkoppels om zoveel mogelijk jongen uit een 10-tal uitverkoren duivers te halen.

Weerstand kweken en opleiden... presteren is voor na de opleiding
Alle rondes jongen worden samen op 1 dubbel hok gezet. Ze zien in hun geboortejaar geen reismand maar ook geen énkel medicijn. Zieke jongen blijven op het hok en mogen de andere ‘aansteken’. Het gebeurt al eens dat er één of meerdere het loodje leggen maar daar wordt niet naar omgekeken. Einde seizoen worden de geslachten gescheiden.
Bij de jaarlingen idem dito. Inenting tegen paramyxo + pokken maar verder geen énkel medicijn. De geslachten blijven gescheiden en ze gaan om de andere week mee op vlucht. De ene week de duivers en de andere week de duivinnen.
Ze trainen maar een paar keer per week en komen heel het seizoen slecht naar huis. Verliezen zijn er amper maar méér dan de helft slaapt wel eens een keer buiten.
De eindvlucht van de jaarlingen is de nationale Bourges II - 450km. Alles wat naar huis komt mag blijven en zal als tweejarige getest worden.
Als tweejarige erop of eronder
Vanaf tweejarige worden de duivinnen op nest gespeeld, gekoppeld aan thuisblijvende (kweek)duivers. Direct na de koppeling op 1 april wordt gestart met het opleren. Na hun thuiskomst op het einde broeden worden de nesten telkens afgebroken.
Zo gaan ze op hun eerste nest tot 200 - 300km, op hun tweede tot Bourges I nationaal (450km), op hun derde tot Argenton Nationaal (520km) en op hun vierde en laatste nest met een zo klein mogelijk jong richting Narbonne Internationaal (890km). Geen prijs op Narbonne is in 99% van de gevallen einde loopbaan.
De tweejarige weduwnaars blijven op de dagfond en gaan hetzelfde weekend mee op vlucht als hun oudere hokgenoten die dan wel een Internationaal vliegen. Ze moeten niet noodzakelijk naar de eerste prijs mikken, maar als ze geen vleugje "klasse" tonen is het ook hier einde verhaal.
Ik probeer zoveel mogelijk te vermijden dat tweejarige weduwnaars al moeten overnachten. Liever de echte volbloeden nog wat intomen en op het juiste moment de teugels vieren. Ik zie ook weinig tieners deelnemen aan de "Ronde van Frankrijk" of een marathon lopen.
De grote routes en enkel de grote routes
Als 3-jarige zijn ze klaar, zowel duivers als duivinnen, en zijn er geen excuses meer. Nestduivinnen moeten naar Pau en Narbonne of naar Agen en Perpignan. Weduwnaars gaan naar St-Vincent en Perpignan of Agen en Perpignan. Een testhok nestduivers wordt ondertussen klaargestoomd voor Barcelona en Perpignan. Rest dan enkel nog Marseille om het volledige Internationale programma te kunnen afwerken.
Maar eerst leren stappen … en dan pas lopen. Uiteindelijke doel is om op iedere internationaal toch 10 à 15 duiven te kunnen inkorven. Niets mooier dan in alle rust zo’n ploeg goed opgeleide grote fondduiven op te wachten.
​
De emoties die gepaard gingen met het winnen van de 2e nationaal Agen en de 1e internationaal Perpignan - in mijn tweede seizoen op de grote fond - waren zo overweldigend dat ik alleen nog maar meer overtuigd ben dat zware fond mijn ding is.